Këshilla e dermatologut për t’i thënë lamtumirë akneve dhe ‘maskné’

Aknet nuk janë ekskluzive të fazës së adoleshencës. Pandemia që po përjetojmë kërkon përdorimin e maskave që shkaktojnë akne në lëkurë. Por, kemi në dorë trajtime efektive. Këtu ju tregoj gjithçka në lidhje me këtë problem.

5% e adoleshentëve kanë akne. Ashtu si edhe 30% e grave të moshës midis 20-40 vjeç. Sot do të flasim rreth arsyes pse shfaqen puçrrat, shkaqet e tyre ‘të fshehta’, maskën ose aknet e prodhuara nga maska dhe si të eliminojmë cikatricet e mbetura. Nëse keni akne, mos e konsideroni një problem kozmetik që do të zhduket. Shkoni te mjeku i specializuar sepse sot dermatologjia moderne kuron praktikisht 100% të akneve.

Shkaku: testosteroni

Nivelet e rritura të testosteronit si tek burrat ashtu edhe tek gratë bëjnë që lëkura të përgjigjet duke prodhuar më shumë yndyrë përmes gjëndrave dhjamore.

Ndonjëherë këto gjëndra bllokohen, duke prodhuar komedone ose ciste, të cilët mund të infektohen, duke prodhuar lezione akne aktive, veçanërisht në fytyrë, gjoks dhe shpinë. Ky lloj i akneve hormonale ndodh jo vetëm tek adoleshentët, por mund të shfaqet edhe tek të rriturit, veçanërisht tek gratë.

Dieta nuk ndikon

Kur trajtoni një person me akne nuk rekomandohet ndonjë dietë të veçantë pasi sipas studimeve ka pak vlerë. Vetëm disa studime të fundit rekomandojnë shmangien e qumështit të skremuar (po, të skremuar) dhe një diete të pasur me sheqerna. Por në fakt, nëse bëni trajtimin e duhur, puçrrat tuaja zhduken pavarësisht se çfarë hani.

Vuajtje dhe shenja

Akneja është zakonisht një patologji mirënjohëse për t’u trajtuar. Dhe vini re se po flasim për ‘sëmundje’ dhe ‘patologji’ pasi aknet, megjithëse mund të duken një problem estetik dhe joserioz, mund të kenë pasoja të rëndësishme shëndetësore dhe psikologjike siç është humbja e vetëvlerësimit. Mund të lënë edhe cikatrice të vështira për t’u menaxhuar. Madje aknet, fatkeqësisht, janë një shkak i shpeshtë i vetëvrasjes tek adoleshentët.

Kini kujdes nga shkaqet ‘e fshehta’ të akneve

  • Ekzistojnë një numër arsyesh për shpërthimet e aknes për të cilat dermatologët dhe pacientët zakonisht nuk mendojnë. Më poshtë, po i rendisim:
  • Kozmetikë: Në shumë raste përdorimi i substancave, xhelit të flokëve, vajrave ose hidratuesve me vaj mund të ‘bllokojë’ poret dhe të shkaktojë shpërthime. Prandaj, duhet të përdoren produkte pa yndyrë.
  • Telefonat celularë: Ata janë plot me baktere dhe papastërti që mund t’i përhapim në zonat e fytyrës. Për këtë arsye, është interesante të pastrosh celularin çdo ditë me një pastrues alkooli.
  • Medikamentet: Kortizoni, litiumi ose vitaminat B mund të shkaktojnë shpërthime. Kur ndërpriten këto medikamente, aknet zbehen.
  • Stresi: Shkakton çlirimin e testosteronit dhe kortizolit, hormone që bëjnë që gjëndra dhjamore të shtojë funksionin, duke bllokuar kështu poret.
  • Manipulimet: Prekja e tepërt e fytyrës, manipulimi i ‘akneve’ ose cisteve, mund të shkaktojë shfaqjen e më shumë lezioneve dhe, përveç kësaj, ne favorizojmë shfaqjen e shenjave.
  • Kremi i diellit: Kremrat kundër diellit, veçanërisht ato rezistentë ndaj ujit , bllokojnë me lehtësi poret, duke shkaktuar akne. Provoni të përdorni mbrojtës që spërkatet, mousse ose locione.
  • Kremra kundër plakjes: Këshillohet të mos përdoren në mënyrë të përditshme në pacientët me prirje për puçrra dhe të përdoren formula të lehta në locion ose emulsion.
  • Maskat: Përdorimi i tyre i shpeshtë prodhon një okluzion të gjëndrave të yndyrës së bashku me një rritje të lagështisë së zonës, e cila mund të shkaktojë shfaqjen e akneve, të ashtuquajturën maskné.

Si të kuroni aknet nga maska ose maskné

Te njerëzit me maskné (maskë + akne), shpërthimi i akneve nga përdorimi i maskës, rekomandohet të kryhet një higjienë të fytyrës 2 herë në ditë me një pastrues për lëkurë akneike ose të ndjeshme.

Gjithashtu, duhet pasur parasysh mos të eksfoliohet lëkura me tepri për të ruajtur shtresën e jashtme të lipideve, të përdoren hidratues të lehtë dhe jo-komedogjenë, caktoni periudha pushimi në përdorimin e maskës dhe mund të shtoni përdorimin e kremrave me benzoil peroksid për të parandaluar dhe eleminuar ‘aknet’.

Fëmijët e dermatologëve nuk kanë akne

Të gjithë e mbajmë mend që nga koha në shkollë që kishim një shok klase me akne të dendura, me ciste dhe shenja të shumta. Sidoqoftë, tani është më e vështirë të shohësh adoleshentë me këtë lloj lëkure. Cila është arsyeja? Padyshim, shkaku është përdorimi më i mirë i medikamentit izotretinoin, i quajtur më parë me emrin e tij tregtar Roacutan. Sot ka shumë emra tregtarë si Dercutane, Isdiben, Acniben, etj. Isotretinoina është një derivat i vitaminës A dhe funksionon mirë në kurimin e akneve dhe parandalimin e shfaqjes së tyre.

Përdorimi i matur nga mjeku i specializuar i këtij medikamenti në doza të ulëta, duke shmangur alkoolin dhe shtatzëninë gjatë trajtimit dhe kontrollimin e thatësisë së lëkurës që ajo shkakton, ka revolucionarizuar menaxhimin modern të akneve.

Vuani akne pa qenë adoleshent

Në praktikën tonë ne shohim shumë gra të rritura me akne. Në fakt, një në 5 gra mbi moshën 25 vjeç ka akne. Ndryshe nga aknet në adoleshencë, aknet te të rriturit janë shumë më të zakonshme tek gratë. Në shumë raste, pacienti nuk ka pasur akne në rininë e saj.
Shkaku zakonisht është hormonal. Ka shpërthime që kanë ardhur nga kontraceptivët oralë, shtatzënia dhe/ose menopauza apo dhe në situata të stresit emocional siç janë provimet, mbingarkesa e punës ose divorci. Hormonet, kryesisht testosteroni dhe kortizoli, mbyllin gjëndrën pilosebace, duke shkaktuar shfaqjen e lezioneve aktive ose ‘akneve’.

Vendndodhja e këtyre akneve hormonale është zakonisht rreth gojës dhe në qafë . Përdorimi i kremrave kundër puçrrave, antibiotikëve dhe izotretinoinës orale është shumë efektiv në shërimin e tyre dhe shmangien e cikatriceve të mëvonshme.

Si të largoni shenjat e akneve

Ato ndodhin si rezultat i inflamacionit të prodhuar nga ‘puçrrat e akneve’ në lëkurë. Prandaj, trajtimi më i mirë është të veproni sa më shpejt që të jetë e mundur.

Protokolli ynë për të përmirësuar shenjat e puçrrave konsiston në kombinimin e injeksioneve me plazëm autologe për të ‘mbushur’ depresionet dhe për të stimuluar prodhimin e kolagjenit me përdorimin e lazerit CO2 të fraksionuar. Me këtë kombinim të teknikave, shenjat e akneve mund të përmirësohen me të paktën 50%.

Me pak fjalë, nëse keni akne, mos e konsideroni thjesht një problem kozmetik që do të zhduket me kalimin e kohës. Shkoni te mjeku juaj, i cili do të rekomandojë trajtimin më të përshtatshëm për ta eleminuar. Bëjeni cilësinë e lëkurës tuaj një përparësi. Ne jemi lëkura jonë. Kjo është arsyeja pse është shumë e rëndësishme që të jeni të përditësuar me të gjitha informacionet nga specialistë.

Leave a reply