Ndikimi i hormoneve në lëkurë tuaj

Gjëra të rëndësishme të cilat duhet t’i dini:

Lëkura jote ndryshon në përgjigje të hormoneve të tilla si estrogjeni dhe testosteroni.
Nëse keni lëkurë të yndyrshme, mund të vini re një rritje të yndyrës të fytyrës para dhe gjatë menstruacioneve.

Dalja e akneve gjatë periudhës paramenstruale dhe menstruacioneve është e zakonshme.
Lëkura është organi më i madh dhe me rritjen më të shpejtë në trup. Ajo formon një barrierë fizike mbrojtëse, rregullon temperaturën dhe ofron një rrugë për eliminimin e lëngjeve si djersa dhe yndyrnat.

Nuk ka gjendje “normale” për lëkurën tuaj, pasi ajo do ndryshojë ndërsa plaket dhe kalon nëpër faza të ndryshme. Lëkura juaj gjithashtu mund të ndryshojë me motin jashtë ose nga patologji të ndryshme.

Ju mund të keni vërejtur ndryshime në lëkurë, veçanërisht atë të fytyrës, duke filluar nga puberteti. Lëkura u përgjigjet shumë sinjaleve, përfshirë edhe hormoneve.

Si mund të shkaktojnë lëkurë të yndyrshme hormonet

Shumë prej ndryshimeve të lëkurës që mund të përjetosh gjatë pubertetit dhe më vonë gjatë jetës janë për shkak të gjëndrave të vogla të quajtura gjëndra dhjamore ose glandula sebace. Këto gjëndra yndyre prodhojnë dhe sekretojnë një substancë vajore të quajtur sebum. Duke filluar rreth pubertetit, gjëndrat dhjamore rriten në madhësi dhe fillojnë të sekretojnë sebum, me sasinë më të lartë të sebumit të sekretuar midis moshës 15 dhe 35 vjeç. Termi mjekësor për gjendjen e të pasurit lëkurë të yndyrshme quhet seborrhea dhe ka shkaqe të ndryshme.

Gjëndrat dhjamore, si shumë pjesë të tjera të lëkurës, kanë receptorë të ndikuar nga hormonet seksuale. Këto gjëndra preken më shumë nga androgjenet, të cilat janë hormone seksuale mashkullore si testosteroni, por janë të pranishme në të dy gjinitë. Këto androgjene rrisin prodhimin e sebumit gjatë pubertetit në të dy gjinitë. Kur ka më shumë androgjen që lidhen me receptorët në gjëndrat dhjamore, prodhohet më shumë sebum. Kjo mund të çojë në një lëkurë dukshëm të yndyrshme dhe mund të përparojë në akne.

Prodhimi i sebumit mund të ndryshojë gjatë ciklit menstrual. Ndikimi që ka estrogjeni në prodhimin e sebumit nuk është ende i qartë. Estrogjeni është treguar se redukton prodhimin e sebumit dhe aktivizimit të gjëndrës, veçanërisht në doza të larta. Por është më e vështirë të kuptohet se si luhatjet natyrore të estrogjenit gjatë ciklit menstrual ndikojnë në lëkurë. Në një studim të grave me lëkurë të yndyrshme, rritja e prodhimit të sebumit ndodhën gjatë javës para menstruacioneve dhe gjithashtu gjatë javës së menstruacioneve. Java me sasinë më të vogël të prodhimit të sebumit ndodhi gjatë javës së dytë të ciklit menstrual. Në gratë pa lëkurë të yndyrshme, nuk u matën ndryshime të rëndësishme në prodhimin e sebumit

Shumë faktorë të tjerë luajnë një rol në nivelet e sebumit: gjenetika, ndryshimet sezonale, ekspozimi i tepërt në diell dhe përdorimi i tepruar ose i pasaktë i produkteve të kujdesit të lëkurës mund të ndikojnë në yndyrosjen e lëkurës suaj.

Aknet dhe cikli menstrual

Kur nivele të larta të androgjeneve nxisin prodhimin e tepërt të sebumit, në pore sebumi mund të kombinohet me qelizat e vdekura të lëkurës, duke shkaktuar bllokim. Ky bllokim i poreve mund të bllokojë të gjithë sebumin e tepërt që prodhohet dhe fillon krijimi i akneve. Këto pore të mbushura me sebum janë vendi ideal për t’u rritur bakteret, veçanërisht P. acnes, të cilëve u pëlqen të kolonizojnë këto pore, duke çuar në krijimin e akneve inflamatore.

Aknet (acne vulgaris) janë një nga sëmundjet më të zakonshme të lëkurës që kanë lidhje edhe me ciklin. Shpërthimet e akneve hormonale janë shumë të zakonshme në fazën perimenstruale (10 ditët para menstruacioneve, plus ditët e gjakderdhjes).

Arsyet e akneve hormonale nuk janë ende të qarta, por ka disa teori. Disa studiues mendojnë se para fillimit të menstruacioneve, nuk ka mjaft estrogjen për të arritur efektet e tij “anti-sebum”. Pa estrogjen të lartë, androgjenet rrisin prodhimin e sebumit, duke çuar në rritjen e bllokimit të poreve dhe një mjedis të përshtatshëm për aknet. Teori të tjera sugjerojnë që aknet hormonale mund të shkaktohen nga një mungesë ose çekuilibër në raportet e progesteronit me estrogjenin.

Gratë me cikël me nivele më të larta androgjeni, të tilla si ato me sindromën e vezoreve policistike (PCOS), kanë më shumë të ngjarë të kenë akne, si dhe rritje të tepërt të flokëve dhe humbje të flokëve sipas modelit femëror.

Disa njerëz shohin një zvogëlim të shpërthimit të akneve nga kontraceptivët hormonalë, kjo është edhe arsyeja pse kontraceptivët oralë përdoren ndonjëherë për të trajtuar aknet. Brenda pilulës së kombinuar të kontrollit të lindjes, estrogjeni sintetik është i pranishëm në doza që frenojnë ovulimin. Kur nuk ndodh ovulimi, androgjenet në vezore nuk prodhohen.

Jo të gjitha puçrrat kanë të bëjnë me ciklin menstrual ose hormonal. Aknet prekin njerëzit e të gjitha gjinive dhe të të gjitha moshave. Gjenetika, dieta dhe episodet e stresit gjithashtu mund të luajnë një rol në akne, por këtu kërkohen më shumë hulumtime.

Trajtimi i akneve mund të ndihmojë në përmirësimin e vetëvlerësimit dhe cilësinë e jetës. Shpërthimet e akneve mund të mos jenë çështje higjiene, por se sa me kujdes e trajtoni lëkurën gjatë ditëve me ndjeshmëri më të madhe.

Djersa dhe fazat e ciklit menstrual

Edhe aftësia e trupit për të djersitur ndryshon gjatë gjithë ciklit tuaj. Temperatura bazale e trupit rritet në fazën luteale (gjysma e dytë e ciklit). Studiuesit kanë vërejtur se gratë në fazën luteale kanë një rritje të prodhimit të djersës kur ekspozohen ndaj temperaturave të ngrohta krahasuar me kohën kur ishin në fazën e tyre folikulare (gjysma e parë e ciklit menstrual).

Leave a reply